Work-life balance: Jak dosáhnout stavu, ve kterém budete spokojení?

Dobře placené zaměstnání, které dává smysl a odcházíte z něj s čistou hlavou. Takovou práci by si přál každý. Realita ale zahrnuje přesčasy, dohánění restů o víkendu nebo řešení pracovních záležitostí i na dovolené. Kde leží hranice mezi zdravým a toxickým přístupem k práci? A jak udržet profesní a soukromý život v rovnováze?

Zkuste si svůj běžný den rozdělit na třetiny. První z nich věnujete (nebo byste v ideálním případě měli věnovat) spánku, druhou třetinu strávíte prací a zbylý čas připadá na váš soukromý život. Jakmile se některá z těchto složek vychýlí z rovnováhy, měli byste zpozornět. A to zejména tehdy, kdy ve vašem životě začne hrát hlavní roli práce.

 

Pracovní povinnosti je sice třeba brát vážně, ale rozhodně není žádoucí jim obětovat volný čas. Jistě, čas od času se může stát, že je potřeba dotáhnout důležitý úkol po pracovní době, ale mělo by jít o výjimečnou situaci. Opačný stav totiž není dlouhodobě udržitelný – dožene vás nedostatek odpočinku a přemíra stresu. A nebo s vámi ztratí trpělivost vaši blízcí.

Co je work-life balance?

Jde o vědomé udržování rovnováhy mezi prací a soukromým životem. I když se práce (nebo studium) a soukromí do určité míry prolínají a nelze je striktně oddělit, je dobré mezi nimi udržovat harmonii, která přispívá k celkové spokojenosti. Mnoho lidí dlouhodobě upřednostňuje práci před osobním životem, odpočinkem a časem pro sebe, což může vést k řadě problémů a v krajním případě i k syndromu vyhoření.

work-life balance

Jak se projevuje workoholismus?

Pro workoholika je práce středobodem jeho světa. Považuje ji za smysl svého života, připadá si díky ní užitečný, a když nepracuje, cítí se provinile. V zaměstnání podává vysoké výkony, které často automaticky očekává i od svého okolí. Workoholik zanedbává své koníčky a omezuje i čas strávený s rodinou nebo přáteli.

 

Usilovnou prací si workoholik kompenzuje nějaký vnitřní problém – může jít třeba o potíže s navazováním osobních vztahů, problémy v soukromí nebo nízké sebevědomí. Chorobná závislost na práci nezřídka vede k syndromu vyhoření a může mít i závažné zdravotní následky.

 

Lékem na workoholismus je přiznat si problém

Aby workoholik mohl bojovat se svou závislostí na práci, musí si ji nejprve přiznat a chtít s ní něco dělat. Je nezbytné zredukovat pracovní aktivity a s nimi spojený stres, posilovat sociální vztahy a najít si nové nebo obnovit dřívější záliby, na které nezbýval čas. Nápomocné mohou být také relaxační techniky a zdravá životospráva.

Workoholismus je závislost jako každá jiná, a proto není snadné ho odbourat. Významnou součástí léčby zpravidla bývá psychoterapie. Terapie workoholikovi pomáhá pochopit důvody závislosti, přehodnotit životní priority a zaměřit se i jiné zdroje vnitřní spokojenosti. V každém případě jde o běh na dlouhou trať.

 

Rovnováha mezi prací a soukromím? Začněte prioritami

Abyste dosáhli work-life balance, nejprve si upřímně odpovězte na otázku, jaké jsou životní priority, ke kterým právě směřujete. Nesnažte se stihnout vše a dovolte si nebýt ve všem dokonalí. Protože se priority s věkem mění, pravidelně své cíle aktualizujte, abyste měli jasno v tom, co chcete a nechcete dělat. 

Vždy si najděte čas na odpočinek, spánek a aktivity, které vás baví. A nevyčítejte si, když si vaše tělo řekne o lenošení v peřinách. Jestliže vám v hlavě bliká kontrolka, která vám neustále připomíná, že  „musíte“ hodně pracovat, pátrejte po tom, kde se takový pocit bere. A pokud se vám zdá, že věčně nestíháte, objevte techniky efektivního nakládání s časem.

Zaměřte se na time management

Rozplánovat si čas tak, abyste ho využívali co nejefektivněji, je vědomý proces, který vyžaduje důslednost. Nejprve si sepište, co všechno děláte nebo chcete dělat a kolik času která činnost zabere. Nad seznamem pak realisticky vyhodnoťte, které aktivity můžete omezit nebo je delegovat na někoho jiného. Buďte k sobě upřímní, a pokud vám čas ukrajuje prokrastinace, přiznejte si to.

Plánujte a vytvářejte si to-do listy i s předpokládanou časovou dotací. Plán se vždy snažte dodržet, a pokud se vaše časové odhady neshodují s realitou, zohledněte to. Možná tak zjistíte, že si toho na sebe zkrátka nakládáte až příliš. Brzy byste měli najít systém, který vám bude vyhovovat. A nezapomeňte do svého denního rozvrhu zahrnout také odpočinek.

stickers work life

Je v pořádku chtít čas jen pro sebe

Téma rovnováhy mezi pracovní a soukromou sférou podtrhla pandemie koronaviru, která řadu lidí přiměla přehodnotit životní priority. Mnoho z nich si uvědomilo, že se práce plíživě stala hlavní náplní jejich života a že takový stav neprospívá jejich psychickému zdraví.

I proto se stále více uchazečů o zaměstnání zajímá o to, jestli bude možné práci rozumně skloubit se soukromým životem. Neznamená to, že by se jim nechtělo pracovat, ale uvědomují si, že čas je vzácný, a proto ho nechtějí trávit jen prací. A zaměstnavatelé, kteří chtějí, aby jejich lidé byli spokojení, by to měli zohlednit.

Vyzkoušejte konzultaci zdarma


    1. Krátce si zavoláme, abychom zjistili, s čím vám můžeme konkrétně pomoci.

    2. Na míru pro vás vytvoříme nabídku a rádi vám poskytneme přístupy zdarma, abyste si vše mohli vyzkoušet.