Syndrom podvodníka limituje výkon týmu.
Jak s ním pracovat?

Odhaduje se, že až 70 % lidí někdy v průběhu života pocítí syndrom podvodníka. A ten nás pořádně brzdí v podávání výkonů. Proto byste mu jako firma měli rozhodně věnovat pozornost. Pojďte se podívat, jak syndrom podvodníka drží váš tým zpátky, jak ho rozpoznat, a hlavně co s tím jako HR specialisté můžete udělat.

Co přesně je syndrom podvodníka (imposter syndrom)

Syndrom podvodníka je psychologický stav, kdy lidi nevěří svým vlastním schopnostem a úspěchům. Mají pocit, že nejsou kompetentní a všeho dosáhli jen nějakou náhodou. Nebo tak trochu podvodem. Odtud taky název syndrom podvodníka (imposter syndrom). Zajímavé je, že tento pocit často prožívají i velmi úspěšní a talentovaní lidé.

Sami sobě říkají věty jako:

  • „Měl jsem jen štěstí.“
  • „Nezasloužím si to.“
  • „Na tom přece není nic obdivuhodného, to by zvládl každý.“
  • „Co když přijdou na to, že vlastně nic pořádně neumím.“

Typickým znakem imposter syndromu je strach z toho, že na to ostatní přijdou a celý ten velký podvod odhalí.

Jak poznat, že máte syndrom podvodníka i ve vašem týmu?

Příznaky imposter syndromu jsou různé a není úplně snadné je rozpoznat. Na základě statistik k němu ale větší tendenci mají ženy, mileniálové, generace Z a komunita LGBTQ+. 

Typický je pak pro sektory jako věda, zdravotnictví, obchod, marketing a PR, personalistika nebo další obory s velkou zodpovědností a rychlým tempem.

impostor syndrom

Syndrom podvodníka můžete vypozorovat podle těchto příznaků:

  • perfekcionismus,
  • problém požádat o pomoc,
  • problém přijmout ocenění,
  • snižování vlastních úspěchů,
  • váhání při nových výzvách.

Proč je to v pracovním týmu takový problém?

Syndrom podvodníka brzdí tým a tím i celou firmu hned z několika důvodů.

  • Snižuje sebevědomí a s ním i motivaci – člověk s impostor syndrome si nevěří a má pocit, že nezvládne ani menší výzvy. Mluvení na veřejnosti, nové projekty, sdílení svých nápadů. Podobné výstupy z komfortní zóny jsou pro něj tak stresující, že jim raději řekne ne. Jenže lidi se syndromem podvodníka mají často velký potenciál, a tak jim bez nových výzev klesá motivace. Je to tak trochu paradox.
  • Může vést k vyhoření – syndrom podvodníka s sebou nese tendenci k perfekcionismu. Ten pak vede k nadměrnému stresu a v horším případě až k vyhoření. Neustálé dokazování své hodnoty a strach z chyb jsou vyčerpávající a dlouhodobě se nedají zvládnout.
  • Omezuje profesní růst – strach z neúspěchu a odhalení blokuje profesní růst, protože se bojíme jakkoliv riskovat a přijímat nové výzvy.

V konečném důsledku se tak imposter syndrome projeví i na výsledcích firmy. Naštěstí to ale není neřešitelný problém.

Jako HR specialisté můžete svému týmu pomoct syndrom podvodníka překonat

Hrajete v tom dokonce klíčovou roli. Máte v rukou totiž spoustu nástrojů, jak vašemu týmu pomoct. Pojďme si ukázat, co můžete z pozice personalisty udělat.

Vytvářejte psychologické bezpečí

Když ve firmě vládne psychologické bezpečí, lidi se ptají, debatují, sdílejí své nápady a nebojí se přiměřeně riskovat. Vědí totiž, že za to nesklidí posměch a za případné chyby je nikdo nebude trestat nebo vylučovat z kolektivu. Přesně takové prostředí ve firmě potřebujete vytvořit, abyste odbourali strach z chyb.

Klíčovou roli tady hrají manažeři a jejich leadership. Měli by otevřeně mluvit o překážkách, vlastních chybách a vytvářet prostředí, kde za chyby není nikdo odsouzený.

Podporujte otevřenou komunikaci

S psychologickým bezpečím souvisí i otevřená komunikace. Podporujte zaměstnance v tom, aby vyjadřovali své názory, říkali i nápady, o kterých nejsou přesvědčení, a měli vždy možnost dávat zpětnou vazbu. Třeba i anonymně. Je potřeba dát lidem pocit, že na jejich názoru vždy záleží a je vítaný.

syndrom podvodníka

Nabídněte odbornou podporu

Školení, workshopy nebo psychoterapie online. Pomozte týmu budovat si sebevědomí a na téma syndromu podvodníka klidně uspořádejte celé školení. Už samotné vědomí toho, že se s ním potýkáme, nám pomůže ho překonat.

Online terapii pro členy týmu, webináře na míru a spoustu dalšího vzdělávacího obsahu nabízíme v rámci komplexního firemního programu pro péči o duševní zdraví Hedepy.

Vyzkoušet si ho můžete bez závazků přímo u vás ve firmě.

Prozkoumejte, co všechno vám firemní program Hedepy přinese. >>

Vyzkoušejte si Hedepy bez závazků

  • Získejte Hedepy bez závazků

  • Připravíme pro vás webinář na podporu psychické odolnosti

  • Váš tým získá přístup k online lekcím

Cesta k duševní pohodě vašich týmů začíná tady

Získejte Hedepy bez závazků